Onderzoek ADD.

Goedenavond lieve volgers!

Vandaag staat er weer een onderzoek op de planning. Ditmaal over ADD. Ik had hier al eerder een blog aan geweid. Over hoe ik het voelde. Maar wat zijn de cijfers, en wat kan ik vinden over ADD. Want het eerste wat tegen mij werd gezegd was; “ Deel jou ervaringen want er is zo weinig bekend over ADD bij volwassenen. Ik vond dit zo vreemd. Hoezo geen informatie?! Er is toch ook een diagnose gesteld? Daarom vroeg ik mij af wát er dan wel te vinden is over ADD, en strookt dit met mijn ervaringen?! Kortom genoeg voer voor een onderzoek.

Wat is ADD? Zowel bij kinderen als bij volwassenen.

ADD is meestal een aangeboren erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. De meest voorkomende klachten van ADD zijn;

 • Moeilijk kunnen concentreren.
 • Snel afgeleid.
 • Aandachtsproblemen.
 • Dromerig.

Het moeilijke concentreren en het snel afgeleid en misschien het dromerige spreekt wel voor zich. Maar wat wordt en dan bedoeld met aandachtsproblemen?! Onderstaand een opsomming:

 • Snel afgeleid.
 • Moeite met dingen afmaken.
 • Snel switchen tussen activiteiten.
 • Geen overzicht tussen hoofd en bijzaken.
 • Slecht kunnen plannen, organiseren en kiezen.
 • Kort kunnen lezen.
 • Alleen concentratie kunnen opbrengen voor dingen die hen echt interesseert.
 • Moeite met luisteren en het laten doordringen van informatie.
 • Moeite met formulieren invullen en instructies begrijpen en onthouden.
 • Vergeetachtig zijn.
 • Dingen kwijt zijn.
 • Chaotisch zijn.

Als je dit leest is het best confronterend. En het klopt ook wel. In de meeste dingen herken ik mij wel. Sommige dingen ook niet. Maar het is natuurlijk niet zo zwart wit als het hier staat. Er zit natuurlijk wel nuance in.

Hyperactiviteit is er niet of slechts beperkt aanwezig. ADD wordt gezien als een subtype van ADHD. Ik noem het zelf wel eens innerlijke ADHD. Men ziet het niet aan de buitenkant. Maar ik zeg altijd “ kijk eens in mijn hoofd”.

Omdat het leven in door deze klachten minder succesvol is dan gedacht en gehoopt is duidelijk. Al wordt het door mensen buitenaf niet aan ADD gelinkt. Vaak krijgen mensen met ADD te horen;

Je kunt je wel concentreren, maar alleen als het leuk vindt.”

Als het echt moet, dan lukt het je wel.”

Als je nou een week vrij zou hebben dan zou je, je zaken wel weer op orde krijgen.”

Dit is natuurlijk hartstikke frustrerend omdat je in de kern hier natuurlijk niets aan kunt doen. En dan is onbegrip van buiten af natuurlijk heel erg pijnlijk.

Volwassenen met ADD

Volwassenen met ADD is niet veel over bekend. Het werd als een kinderziekte gezien, en er werd zelfs gezegd dat je er wel over heen zou groeien. Dit is natuurlijk de grootste onzin. In het DSM ( het handboek voor psychiatrie) worden de kenmerken ook vrij kinderlijk uitgelegd. Dit is vrij opmerkelijk te noemen. Wat er wel te vinden is zal in onderstaand vertellen.

Op het werk ontstaan vaak problemen. Carrière maken betekend is veel organisaties dat er een leidinggevende functie/ taken bij komt kijken. Waar langen termijn doelen worden gesteld, en verwacht wordt dat deze ook worden behaald. Dan zijn concentratie problemen niet bepaald ondersteunend. Waardoor er vaak het gevoel van falen en op de tenen lopen wordt ervaren.

Ook komt in het volwassen leven vaak de relatie onder druk te staan. Het hoeft niet, maar komt wel degelijk vaak voor. Want je kan je misschien voor stellen dat volwassenen met ADD vaak de taken en organisatie uit handen geven aan de partner. Ook komt de chaos en het dagdromen weer om de hoek kijken. Vaak wordt er gezegd door partners ; “ Het lijkt net of ik er nog een kind bij heb “. Dit is natuurlijk vrij pijnlijk voor diegene met ADD. Als de partner al deze taken overneemt kan de partner uitgeput raken. Ook komen volwassenen met ADD over als niet oplettend, niet attent en het ergste misschien, onbetrouwbaar.

Het is natuurlijk niet de bedoelingen van de ‘ ADD’er ‘ om zo over te komen. Maar om dit te veranderen kost veel tijd en behandeling. Dus het kan niet in een vingerknip anders zijn. Het vereist geduld van de omgeving van de ADD’er.

Ook problemen met het huishouden valt onder de noemer disfunctioneren. In de werkomgeving is het vrij gestructureerd. Je moet je agenda volgen en staat natuurlijk onder toezicht van je leidinggevende die resultaten wilt zien. Maar thuis valt deze structuur weg, en moet je je eigen tijd invullen. Hier moet je ook rekening houden met de overige gezinsleden. In deze taken wordt het duidelijk dat de volwassenen met ADD op dit gebied zwak is. Maar om deze taken toch te volbrengen is het gevolg dan de ADD’er op de tenen loopt. En overspanning en oververmoeidheid op de loer liggen.

Veel volwassenen met ADD zijn in de loop van hun leven ook beschadigd. Dit als gevolg van het vele mislukken van zijn of haar doel. Waardoor hier het gevoel van falen aanwezig is. Ook is het zelfvertrouwen daardoor erg laag. Hier kan ook een zwak voor kritiek zich ontwikkelen.

Mijn vraag was ook of ADD nou vaker bij mannen of vrouwe voorkomt. Of is dit aantal gelijk. Vaak zie je bij dergelijk diagnoses dat er een groep is die vaker dergelijke diagnose krijgt.

Uit onderzoek is gebleken dat ADD vaker bij mannen wordt vastgesteld. Terwijl het in beide groepen even veel voorkomt. Dit komt omdat hyperactiviteit meer voorkomt bij mannen en wordt als storend en afwijkend ervaren. Hierdoor gaan mannen sneller hulp zoeken, en komt de diagnose dan ook sneller. De maatschappij is er op ingesteld dat vrouwen rustig, zorgzaam en meegaand verdrag vertonen. Druk en explosief gedrag wordt niet geaccepteerd waardoor veel meisjes die met ADHD/ ADD geboren worden zich vanaf jonge leeftijd zich aanpassen aan de heersende verwachtingen. Ze onderdrukken impulsiviteit en vertonen rustig en wenselijk gedrag. Sommige meisjes zijn van nature dromerig en naar binnen gericht gedrag. Door dat dit wenselijk gedrag is valt het buitenstaanders niet op dat er wel degelijk concentratie problemen bestaan die grote invloed hebben op het functioneren.

Wat voor invloed heeft dit op de maatschappij?

Door grote aanpassingen van vrouwen ontstaat erg snel het gevoel dat men op de tenen moet lopen om te kunnen functioneren binnen het gezin, werk en sociale contacten. Het verwachtingspatroon is erg hoog voor de mensen met ADD. Uiterlijk is er niets te zien, en dat maakt het extra complex. Het speelt zich allemaal in het hoofd af. Vaak kunnen vrouwen het goed verbloemen door hun creatieve houden, doorzettingsvermogen en intelligentie. Maar dit is niet lang vol te houden waardoor psychische problemen op de loer liggen. Denk aan Angststoornissen, depressiviteit, slaapstoornissen en overspannenheid. Dit is nog maar een greep uit de klachten die kunnen ontstaan door het verborgen te houden voor de maatschappij. Waardoor uiteindelijk de maatschappij de dupe van is. Omdat er meer geld naar psychiatrie gaat. Meer mensen die ziek worden. Als er meer begrip en informatie over ADD komt, zou dat een grote problemen voorkomen. Er hoeft niet meer op de tenen gelopen worden, waardoor er minder extra psychische klachten komen.

Medicatie.

Voor ADD wordt vaak Ritalin of Metylfenidaat in het kort en langdurig voorgeschreven. Soms wordt er ook een antidepressivum met stimulerend effect dat zowel de ADD en eventuele stemmingswisselingen worden aangepakt. Een ander soort medicatie is het aan Metylfenidaat verwante Dextro – Amfetamine. Tijdens het gebruik van deze medicatie wordt de bloeddruk en eventuele andere psychische klachten gemonitord. Als er spraken is van ADD en depressiviteit wordt Wellbrutin voorgeschreven omdat dit effect heeft op beide klachten.

Behandeling.

Begeleiding kan in groepsverband of individueel worden gegeven. Dit bestaat dan uit gedragstherapie en psychotherapie of coaching. De begeleiding richt zich op het organiseren en structureren van activiteiten. En het inzicht geven op de diagnose ADD. Ook wordt er geleerd om grenzen op tijd te leren kennen en bewaken.

Er zijn ook natuurlijke dingen die je zelf kan toepassen. Denk hier aan sporten, yoga en mindfullnes. Ook hebben veel ADD’ers vitamine D tekort. Dit kun je zelf innemen vooral in de wintermaanden.

Verder heb ik nog een leuk weetje!

Led schermen en ADD.

Het veelvuldig gebruik van een smartphone, tablet, computers of andere media geeft een overvloed van informatie en prikkels. Omdat het gebruik van internet toepassingen een stimulerende werking heeft voor voor mensen met ADD is het raadzaam om dit te beperken voor het slapen gaan. Want mensen met ADD hebben vaak slaapproblemen.

Tot slot.

Ik kan mij wel vinden in de informatie die op internet staat. Ik herken de voor oordelen die men heeft. Vooral dat men vindt dat ik onbetrouwbaar of ongeïnteresseerd bent. Dit vindt ik natuurlijk heel erg. Maar vaak heb het niet eens in gaten dat ik zo reageer of handel. Wel vindt ik het vreemd dat er zo weinig is bekend over het verloop van ADD bij volwassenen. Ik denk zelf dat het wel helpt dat er meer informatie over zou moeten komen. Zodat mensen met ADD minder op hun tenen moeten lopen, en dat er meer begrip zou moeten en kunnen ontstaan.

Dit was mijn onderzoek van deze week. Ik wens jullie een prettig weekend toe!

Liefs Jamie-Lee

 

bronnen:  mens-en-gezondheid.nl / adhdcentraal.nl

2 gedachtes over “Onderzoek ADD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s