Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen.

Goedenavond lieve mensen.

Vandaag weer een blog op de planning. Ditmaal over de bezuinigingen op de ggz. En wat dit doet met de patiënt. Niet alleen droge feiten maar ook ervaringen uit de praktijk.

Sinds een aantal jaar wordt er flink bezuinigd op de zorg. In deze blog gaat het specifiek over de geestelijke gezondheidszorg. Ik vindt dat je niet kan en mag bezuinigen op de zorg. En al helemaal niet op de geestelijke gezondheidszorg. Want als de regering niet ingrijpt voorzie ik, en niet alleen ik natuurlijk, ontzettend grote problemen. Ik kan wel zeggen, een dreiging voor de maatschappij. Want er is niets zo gevaarlijk als een persoon in crisis die niet geholpen kan worden… Een stevige uitspraak hoor ik je zeggen. Maar uit dit verhaal blijkt wel dat mensen geen hulp meer zoeken i.v.m. De eigen risico die er aan is verbonden. De lange wachttijden die men heeft gecreëerd door dit systeem. En het laatste maar niet het onbelangrijkste, minder bedden die men ter beschikking heeft in de klinieken.

In een uit artikel die dit jaar verscheen bleek dat er in 2016 € 300 miljoen minder is besteed aan de zorg. Ja laat het nog maar even doordringen 300 miljoen euro. Deze was wel begroot, maar niet uit gegeven. De regering geeft de schuld aan de gemeente en de zorg verzekeraars, maar ik ben van mening dat de gemeente moet ingrijpen en de 300 miljoen euro die men begroot heeft ook moet uitgeven. Wat er gaat zoveel mis. Dit gebeurd vooral vanaf 2015. Toen begon de transitie van de zorg. Alles moest naar de gemeente. Dit was en is een te grote last. Dit is ook niet de taak die behoort aan de gemeente. Deze moest o.a. bij de zorgverzekeraars blijven. Deze mensen zijn bekwaam en hebben verstand van zaken. Doen dit al jaren lang! Nu zijn er allemaal mensen in een korte tijd klaargestoomd voor deze functie, die men bekleed binnen de gemeente.

Het gevolg van deze forse bezuinigen zijn dat de wachtlijsten in korte tijd groeien. En dit als maar oploopt. Dat cliënten té lang moeten wachten om überhaupt een intake gesprek te krijgen. En op deze wachtlijst staan ook mensen met complexen problematiek. Of mensen die thuis niet meer te houden zijn. Maar deze zijn aangewezen op zich zelf. Waardoor ongelukken op de loer liggen. Ook zien we dat psychiaters en psychologen niet meer happig zijn om te werken in de ggz. Want je kunt je voorstellen dat de werkdruk enorm is. Er is meer vraag dan aanbod. Echter bestaat dit probleem al langer en doet de ggz er alles aan om ongelukken te voorkomen. Maar helaas weten we enkelen gevallen waar dit niet bij is gelukt.

Met gebrek aan beter wijst de ggz de mensen die op een wachtlijst staan door naar het internet. Hier moet je denken aan lifestyle tips en e-mail contact met een psychologe. Dit om de tijd te overbruggen. Maar zou dit nu echt helpen. Misschien bij sommige cliënten… Maar bij het overgroot deel niet.

Verder kwam ik een artikel tegen waar ik toch stijl van achterover sloeg. Ik kon het niet geloven. Ik dacht echt zijn deze mensen, de regering, de gemeente nu helemaal gek geworden?!

Het artikel luidt : “ Digitale zorg vergroot effectiviteit GGZ “ Ja mensen lees het nog maar is goed! Ik heb het artikel wel 3 x gelezen vol ongeloof. Volgens het artikel verlaagd het de kosten en is dit effectiever. Het eerste ben ik echt helemaal van overtuigd. Maar dat tweede geloof ik helemaal niets van. Mensen moet je toch fysiek zien?! Hoe kun je mensen dan monitoren.. Ik kan achter mijn computer wel alles zeggen. Maar of ik de waarheid spreek is nog maar een tweede. Of dat ik alles vertel.. Dit kun je wel monitoren als iemand tegen over je zit. Verder stond er in het artikel dat zo de drempel om zorg te vragen wel lager is. Daar ben ik het dan wel mee eens. Maar de vraag die ik dan gelijk weer stel is, blijft dit dan digitaal? Worden deze mensen dan ook fysiek gezien.. Ik heb grote vraagtekens bij deze aanpak.

Wat ik ook vaak hoor en tegenkom is dat mensen zich niet meer vrijwillig laten opnemen i.v.m. De eigen risico. Iets wat natuurlijk 20 jaar geleden compleet anders was. Dit is vooral onder jongvolwassenen. Die hebben gewoon minder te besteden en kunnen dit niet betalen. Met als gevolg dat er meer gedwongen opnames plaatsvinden. Want bij veel loopt de emmer over en mond dit zich uit in een hevige crisis. Eentje die gevaar voor zichzelf en voor de omgeef geeft.

Deze dingen zijn allemaal negatief, maar worden goed gepraat door de overheid. Dit zijn allemaal feiten maar hoe zit het in de praktijk? Daar kan ik antwoord opgeven.

Wat ik zelf ervaar is dat je een beetje in een grijs gebied zit wat betreft jongvolwassenen. Je hoort niet bij de jongeren en ook niet bij de volwassenen. Dit stuit op veel vertraging van behandeling en herstel. Wat betreft de opnamen loop je tegen een hoop bureaucratie aan. Want hoor je nog thuis op de jongeren afdeling, maar ben je verstandelijk al verder en is je leven niet wat pas bij jongeren die daar zitten van 16 jaar. En je bij de volwassenen beter tot je recht komt. Kan dit niet. Overal zijn regeltjes voor en niemand kan daar omheen. Met als gevolg dat de opnamen niet het gene doet waar het voor bedoeld is. Verder merk ik dat er inderdaad te weinig personeel is. Iedereen alles maar op elkaar afschuift en je er moeilijk door heen komt. En aan de ene kant kun je het personeel dit niet eens kwalijk nemen. Ze doen wat ze kunnen maar ze hebben gewoon hun beperkingen.

Maar ik kan je vertellen dat dit erg frustrerend is, dit omdat je door wilt. Je wilt herstellen, en niet blijven hangen in dit grijze gebied. Na mijn mening behoor je gewoon over te gaan na volwassenen als dit bij jou past. Maatwerk is wat ik mis. Maar dit kan simpelweg niet omdat de tijd en de middelen hier niet voor zijn .

Ik hoop dat dit bij mensen de ogen doet openen dat dit zo niet verder kan. Want ik ben wel van mening dat hier zoveel schade mee wordt aangericht wat niet meer te herstellen is.

Na deze pittige blog rest mij alleen nog maar te zeggen, bedankt voor het lezen!

Fijne avond!

Liefs Jamie-Lee

Een gedachte over “Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s